
Laktosefri kager – en sød fornøjelse for alle

Hvem elsker ikke kager? De er en fast bestanddel af enhver festlig lejlighed, og de kan også være et hyggeligt indslag i hverdagen. Men hvad nu, hvis man ikke kan tåle laktose, som er et naturligt sukker, der findes i mælkeprodukter? Skal man så undvære kager eller nøjes med smagsløse alternativer? Svaret er nej! Der findes nemlig masser af lækre opskrifter på laktosefri kager, som smager mindst lige så godt som de traditionelle varianter. I denne bog vil vi introducere dig til nogle af dem, og vise dig, hvordan du nemt kan bage laktosefri kager til dig selv og dine gæster. Hvis du ikke selv vil bage, er det heldigvis også ved at blive muligt at købe gode kager uden laktose. Se eksempelvis udvalget her: Løvegårdens laktosefri kager.
Lagkager
Lagkager er en klassiker, når det kommer til kager. De består af flere lag af kagebunde, som kan være lavet af forskellige slags dej, og som er fyldt med creme, frugt, marmelade, chokolade eller andet. Lagkager kan pyntes på mange måder, og de kan tilpasses til enhver anledning. Men hvordan bager man en laktosefri lagkage? Det er faktisk ikke så svært, som man måske tror. Det handler bare om at erstatte mælkeprodukterne med laktosefri alternativer, som findes i de fleste supermarkeder. For eksempel kan man bruge laktosefri fløde, laktosefri smør, laktosefri mælk, laktosefri creme fraiche eller laktosefri yoghurt. Disse produkter har stort set samme konsistens og smag som de almindelige mælkeprodukter, og de kan bruges i de fleste opskrifter på lagkager. Her er et eksempel på en laktosefri lagkage med banan og chokolade:
- Lagkagebunde: Pisk 4 æg og 200 g sukker til en luftig æggesnaps. Tilsæt 200 g hvedemel, 2 tsk bagepulver og 1 dl laktosefri mælk, og rør dejen godt sammen. Fordel dejen i tre smurte springforme (ca. 20 cm i diameter), og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter. Lad dem køle af på en rist.
- Chokoladecreme: Smelt 200 g mørk chokolade (mindst 70% kakao) over et vandbad. Pisk 3 dl laktosefri fløde til flødeskum, og vend det forsigtigt sammen med den smeltede chokolade. Stil cremen på køl, indtil den er fast nok til at smøre på kagen.
- Samling: Skær 4 bananer i skiver, og fordel dem på to af lagkagebundene. Læg den tredje bund ovenpå, og pres kagen let sammen. Smør chokoladecremen på toppen og siderne af kagen, og pynt med friske bær, hakket chokolade eller krymmel efter smag. Stil kagen på køl, indtil den skal serveres.
Københavnerbirkes
Københavnerbirkes er en type wienerbrød, som er meget populær i Danmark. De er sprøde og luftige, og de har et lag af remonce og birkes på toppen. Remonce er en blanding af sukker og smør, som giver wienerbrødet en dejlig smag og konsistens. Men hvordan laver man laktosefri københavnerbirkes? Det er faktisk ikke så kompliceret, som det lyder. Det handler bare om at bruge laktosefri smør i stedet for almindelig smør, både i dejen og i remoncen. Laktosefri smør har samme fedtindhold og smeltepunkt som almindelig smør, og det påvirker ikke wienerbrødets egenskaber. Her er et eksempel på laktosefri københavnerbirkes:
- Dej: Smuldr 50 g gær i en skål, og rør den ud med 2 dl laktosefri mælk. Tilsæt 1 æg, 1 spsk sukker, 1 tsk salt og 500 g hvedemel, og ælt dejen godt sammen. Rul dejen ud til et rektangel på et meldrysset bord. Skær 250 g koldt laktosefri smør i tynde skiver, og fordel dem på den ene halvdel af dejen. Fold den anden halvdel af dejen over smørret, og tryk kanterne godt sammen. Rul dejen ud igen, og fold den på samme måde tre gange mere. Lad dejen hvile i køleskabet i ca. 30 minutter.
- Remonce: Rør 100 g laktosefri smør og 100 g sukker sammen til en ensartet masse.
- Samling: Rul dejen ud til et rektangel på ca. 40 x 60 cm. Skær dejen i 12 lige store stykker. Fordel remoncen på hvert stykke, og fold dem sammen som en konvolut. Læg dem på en bageplade med bagepapir, og tryk dem let flade. Pensl dem med sammenpisket æg, og drys birkes på toppen. Lad dem hæve i ca. 20 minutter. Bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde. Lad dem køle af på en rist.
Træstammer
Træstammer er en slags kagerulle, som er lavet af kagerester, kakaocreme og marcipan. De er nemme og sjove at lave, og de er perfekte til at bruge op resterne af kager, som man har i fryseren eller på kagefadet. Men hvordan laver man laktosefri træstammer? Det er faktisk ganske enkelt. Det handler bare om at bruge laktosefri kagerester, laktosefri fløde og laktosefri chokolade. Laktosefri kagerester kan være alt fra lagkagebunde, muffins, kanelkage, sandkage, chokoladekage eller andet. Laktosefri fløde og laktosefri chokolade kan købes i de fleste supermarkeder, eller man kan lave dem selv. Her er et eksempel på laktosefri træstammer:
- Kagerester: Smuldr ca. 500 g laktosefri kagerester i en skål, og tilsæt 2 spsk kakao, 2 spsk sukker og 2 spsk laktosefri mælk. Rør det hele godt sammen, til det har en fast og formbar konsistens.
- Kakaocreme: Pisk 2 dl laktosefri fløde til flødeskum, og tilsæt 2 spsk flormelis og 2 spsk kakao. Rør det hele godt sammen, til det har en tyk og cremet konsistens.
- Samling: Rul ca. 300 g marcipan ud til et tyndt lag på et meldrysset bord. Skær det i 12 lige store stykker. Form kagerestemassen til 12 aflange ruller, og læg dem på marcipanstykkerne. Rul marcipanen rundt om kagerullerne, og tryk enderne godt sammen. Smør kakaocremen på toppen og siderne af træstammerne, og træk en gaffel over dem, så de får et mønster. Stil træstammerne på køl, indtil de skal serveres.
Skriv et svar