![](https://strandvejsmagasinet.dk/wp-content/uploads/2021/06/construction-worker-pouring-concrete-1200x600.jpg)
Vejarbejde regler: Hastighed, skilte m.m.
![](https://strandvejsmagasinet.dk/wp-content/plugins/Disclaimer/disclaimer2.jpg)
Der er som bekendt intet der varer for evigt, og dette gælder ikke mindst vores fælles infrastruktur og veje. Veje skal jo fra tid til anden vedligeholdes, og nogen gange skal der oven i købet anlægges nye vejbaner. Uanset om der er tale om en motorvej, cykelsti eller et beskedent fortov, så kræver enhver form for vejarbejde naturligvis at man sørger for at sikkerheden er 100% i orden – og dette betyder at man er nødt til at følge visse regler og lovkrav. Men hvilke vejarbejde regler gælder egentlig? Læs videre her, og få svaret.
1. Der findes to slags vejarbejde
For klarhedens skyld vil det som det allerførste være en god idé, at komme ind på de forskellige typer vejarbejde. Og her findes der 2 forskellige typer:
- Bevægeligt vejarbejde: enten et vejarbejde med kørende maskiner eller et kortvarigt vejarbejde, hvor afmærkningen ikke bliver stående natten over.
- Stationært vejarbejde: når det kommer til denne type vejarbejde, så vil afmærkningen blive stående natten over –og ofte længere.
2. Sænk farten
Stort set uanset hvilken type vejarbejde der er tale om, så vil du typisk kunne forvente at skulle sænke farten betragteligt i nærheden af selve arbejdsområdet. F.eks. vil du i de fleste tilfælde skulle sænke farten til 80 km/t på motorveje, og ned til 50 km/t på veje med mindre plads, mens man passerer forbi vejarbejdet. Ved at sænke farten i nærheden af et vejarbejde, så dannes der nu på effektiv vis en sikkerhedszone, der i de fleste tilfælde vil den direkte årsag til at en lang række ulykker undgås. Faktisk har man næsten en dobbelt så stor en risiko for at blive udsat for en ulykke på strækninger med vejarbejde end på veje uden vejarbejde. Så sørg endelig for altid at overholde reglerne og sænke farten i god tid, når du ser et vejarbejde skilt. Der er jo trods alt ingen grund til at risikere liv og lemmer bare for at komme hjem 5 minutter tidligere.
3. Skilte
Når det kommer til skiltningen, så skal denne naturligvis klart og tydeligt angive, at dette er et område hvor der udføres vejarbejde. Denne skiltning kunne f.eks. være det klassiske trekantede skilt, der viser omridset af en gravende mand – eller måske en mere moderne lysafmærkning i LED. Første type skilt vil typisk anvendes på mindre vejarbejder, hvorimod LED-udgaven typisk vil anvendes på vejstrækninger med tungere trafik. Når det kommer til sidstnævnte lysafmærkninger, så skal du typisk være på udkig efter f.eks. lystavler, tavlevogne samt længde- og tværgående lys.
4. Trafikværn
Ethvert vejarbejde kræver for sikkerhedens skyld naturligvis også et passende trafikværn. Trafikværnet er nemlig beregnet til at forhindre at billisterne ender med at køre i selve udgravningen, og ikke mindst til at beskytte de personer der arbejder i denne. Trafikværnet er derfor et beskyttende værn med dobbelt funktion. Nemlig både at beskytte dig som bilist, og så vejarbejdet samt de folk der udfører det. Læs mere her, hvis du ønsker at blive klogere på de forskellige regler og krav i forbindelse med vejarbejde.